Stille Donderdagen

De afgelopen 2 jaar heeft een groep mensen in de Protestantse Kerken in Wijk bij Duurstede en Cothen enkele malen met elkaar stilte opgezocht. We willen u ook van harte uitnodigen om hieraan deel te nemen tijdens de vastentijd 2024.Met inmiddels een groep van ongeveer 15 mensen (met allerlei kerkelijke en niet-kerkelijke achtergronden) gaan we tijdens de komende Vastentijd eens per twee weken op donderdagavonden weer samen zoeken naar stilte. Op deze avonden luisteren we naar muziek en naar een gedicht of andere tekst die één van ons inspirerend vindt. En daarna gaan we de stilte in, met de hulp van een geleide meditatie.
Waarom doen we dit?
Het moderne leven is oogverblindend en oorverdovend. Allerlei geluiden, beelden en andere prikkels dringen zich steeds aan ons op. We zijn daardoor voortdurend alert: moeten we op een prikkel reageren, wat vinden we ervan, voelen we een emotie, is er actie nodig? En zelfs ’s avonds voordat we gaan slapen checken we nog even het laatste nieuws of kijken we naar de televisie. Maar kunnen we tussen al dat geraas en al die beelden onze eigen verhalen, herinneringen, idealen en gevoelens nog wel horen en zien? We komen er steeds minder aan toe. Dat is jammer, want in je eigen hoofd bevindt zich heel veel moois.
Stilte is schaars en dus heel kostbaar. Het geeft rust als je omgeving stil is. Dat leidt tot innerlijke stilte en dat helpt weer om contact met je binnenwereld te maken.
Natuurlijk kan stilte vervelend zijn. Bijvoorbeeld de eindeloze stilte voor iemand die eenzaam is. Of de pijnlijke stilte als mensen elkaar niets meer te melden hebben. Of de ongewenste stilte van iemand die slechthorend is.
Maar stilte (of eigenlijk: de afwezigheid van al dat geraas) kan ook heerlijk zijn. In stilte sta je meer open voor je bewuste of onbewuste gedachten en emoties. Fijne dingen, minder fijne dingen. Het kan weldadig zijn om naar stilte te luisteren, als een koel briesje op een hete dag of een glas fris water als je dorst hebt. Stilte helpt om te mediteren, om na te denken, om dingen te verwerken, om te bidden als je wil. Om jezelf te ontmoeten. En zo kan stilte een mooie, zinvolle en zingevende ervaring worden.
Zeker als je dat met een groep beleeft, met mensen die je vertrouwt, met wie je mooie teksten deelt, met wie je achteraf napraat over je ervaringen tijdens de stilte. Samen stil zijn heeft meerwaarde.
Wie de komende Vastentijd één of meer keer mee wil doen met de Stille Donderdagen is van harte welkom. We komen bij elkaar op de volgende donderdagen:
18 jan., 1 feb., 15 feb., 29 feb.,14 mrt, 21 mrt 2024
De avonden beginnen om 19.30 uur in de Open Hof of de Grote Kerk in Wijk bij Duurstede, om 20.30 ronden we af.
U kunt zich opgeven bij Ben Pieter Kop (benpieterkop@gmail.com) of via 06 42 40 63 75
 
 Met vriendelijke groeten,
Ben Pieter Kop
Menno Kooistra
 
terug