Vrije Doorgang

De 40 dagentijd nadert zijn einde, op zondag 24 maart komt het Paasfeest echt in zicht. Op deze zondag breekt het moment van de waarheid aan en naderen we het uur U.  Juichend en joelend wordt Jezus Jeruzalem binnengehaald, het is Palmzondag. Maar bij het oude  Jeruzalem ligt ook de hof van Gethsemané, het leven van Jezus op aarde nadert zijn einde, de lijdensweek breekt aan, het is ook Passiezondag. Het bekende lied 556 zegt het scherp: Heden, Hosanna, morgen kruisig Hem !

Hoe gejuich en gejoel van de mensenmassa zomaar kan omslaan in gejouw en gespot is eigenlijk doodeng. Als mensen opgaan in massahysterie, en dat tegen beter weten in, kan wat opgebouwd was ten goede in één klap te niet gedaan worden. De kruisiging van Jezus kan niet meer vermeden  worden, hoe nu verder? En dan gaat het snel, in drie dagen tijd, het graf geopend, de dood voorbij, de Levende, Hij is er weer, het is Pasen: VRIJE DOORGANG door de dood naar het leven. “Die zaaiden in tranen kunnen weer lachen en juichen”.

Het is goed ons elk jaar opnieuw te concentreren op die gebeurtenissen in het leven van Jezus en de mensen om Hem heen. Om Hem te gedenken, maar ook te reflecteren over ons eigen leven en dat van ons als kerkgemeenschap, hoe wij er zelf in staan. De Paascyclus (de drie dagen van Pasen) vieren we in Cothen op de ons vertrouwde manier: Witte Donderdag, met de viering van het avondmaal, Goede Vrijdag, met de lezing van het lijdensevangelie, en de Paaswake met de doorbraak van het licht van Pasen en het delen van brood en wijn.

Ik mag u dit jaar in deze vieringen voorgaan en kijk er naar uit.
We hopen elkaar te ontmoeten,                                             
Ds Greet van ‘t Slot
 
terug

Livestream

Via deze link kunt u onze diensten volgen via de livestream.

Agenda

Zondagsdienst

zo 14 apr 2024 om 10:00

Zondagsdienst

zo 21 apr 2024 om 10:00

Concert in Cothen

zo 21 apr 2024 om 13:00

Zondagsdienst

zo 28 apr 2024 om 10:00

Collectes

Klik hier voor de collectes van 4 februari tot en met 17 maart 2024.

Contact

Contact opnemen met onze gemeente?
info@protestantsegemeentecothen.nl.

Volg ons op

    
                            

Website

Heeft u tips, ideeën, suggesties voor deze website?
Mail naar de webmaster.