19 jan 2025

Collectes

26 januari: Diaconie

2 februari: Ethiopië, aanpassen aan klimaatveranderingen
Door klimaatverandering worden delen van Ethiopië vaker getroffen door langdurige droogte of heftige regenval. Jongeren beseffen dat ze niet alleen van landbouw en veeteelt kunnen rondkomen, zoals hun ouders gewend waren. De Ethiopische kerk leert jongeren en vrouwen over irrigatielandbouw, maar ook hoe je een bedrijf opzet voor extra inkomsten. Ze worden lid van een spaargroep, leren een restaurant of winkel opzetten, meubels maken, kleding ontwerpen, laptops of telefoons repareren. Zo gaan Ethiopiërs met hun tijd mee.  
Via het programma Werelddiaconaat steunt Kerk in Actie onder andere mensen in Ethiopië zich aan te passen aan klimaatverandering.

9 februari: Noodhulp Israël en Gaza
Vrede in het Midden-Oosten lijkt verder weg dan ooit. De mensen zijn bang, moe en wanhopig. Via een internationaal kerkelijk netwerk, met lokale kerken en Israëlische en Palestijnse organisaties biedt Kerk in Actie hulp aan getroffen families.
In Israël gaat het om praktische en psychosociale hulp aan kwetsbare groepen, waaronder vluchtelingen en arbeidsmigranten uit Azië en Afrika. Inwoners van Gaza krijgen voedsel, water, medische benodigdheden en psychosociale hulp. Daarnaast helpt Kerk in Actie waar dat kan bij het herstel van huizen en werkgelegenheid.

16 februari: Omzien naar gevangenen in Nederland
Ieder jaar komen er in Nederland ruim 33.000 mensen in de gevangenis terecht voor een korte of langere gevangenisstraf. Jezus vraagt ons om barmhartig naar hen om te zien en niet te oordelen. Daarom reikt Kerk in Actie (ex-)gevangenen, tbs-patiënten en hun familie een helpende hand om te werken aan herstel. Kerk in Actie ondersteunt diverse organisatie die omzien naar gevangenen en hun partners en kinderen, hen bezoeken tijdens de detentie, maar die hen ook een nieuwe kans bieden in de maatschappij.   

23 februari: Hospice Wijk bij Duurstede
Hospice Duurstede is een kleinschalig huis met vier gastenverblijven. De hospice biedt inwoners van de gemeente Wijk bij Duurstede en omgeving die thuis niet kunnen sterven een huiselijke omgeving, waar zij in alle rust afscheid kunnen nemen van het leven en hun naasten. Een groep van 60 betrokken vrijwilligers draagt bij aan optimale zorg en persoonlijke aandacht. De hospice is voor een belangrijk deel afhankelijk van donaties en giften van particulieren en bedrijven. Om de hospice voor nu en in de toekomst draaiende te houden, zijn financiële bijdragen onontbeerlijk.

2 maart: Egypte, bestrijding van huiselijk geweld
Seksueel en gender gerelateerd geweld in de huiselijke kring was al een groot probleem in Egypte, maar door de toenemende armoede neemt het alleen maar toe. De Presbyteriaanse Kerk van Egypte wil bijdragen aan een veiligere en vredige samenleving en daarmee Gods liefde voor mensen laten zien. Met steun van Kerk in Actie traint ze kerkleiders van lokale gemeenten om het probleem bespreekbaar te maken. Daarnaast worden verzorgers van kinderen toegerust in het beschermen van de jonge generatie tegen geweld en misbruik.  

9 maart: China, migranten in nood
China – Toevluchtsoord voor migranten in nood In Hongkong werken ruim 400.000 Aziatische migranten, vooral vrouwen. Hun positie is kwetsbaar: soms worden ze opeens ontslagen en staan dan zonder inkomen en onderdak op straat. Anderen worden misbruikt of staan er bij ziekte alleen voor. Kerk in Actie ondersteunt deze vrouwen met tijdelijk onderdak, medische zorg, psychosociale en geestelijke begeleiding en juridische hulp. Ook kunnen vrouwen cursussen Engels of computervaardigheden volgen en krijgen ze hulp om hun positie te versterken.


16 maart: Biddagcollecte, duurzame landbouw in Kameroen
Duurzame landbouw in Noord-Kameroen In Noord-Kameroen regent het drie maanden per jaar. Door het veranderende klimaat, houtkap en slecht bodemgebruik mislukken oogsten. Met steun van Kerk in Actie traint de Lutherse Broederkerk dorpsbewoners in duurzame landbouw, zodat ze hun gezinnen van voldoende voedsel kunnen blijven voorzien. Mensen leren energiezuinig te koken en eigen brandstof en mest te maken. Door landbouw te combineren met bosbouw herstelt de uitgeputte bodem. Er worden mimosa, moringa, neem- en sheabomen geplant en ook spaargroepen en coöperaties opgezet om de krachten te bundelen.


 
terug