Collectes

Collectes voor de komende periode:

29 oktober: Zusters in Rwanda: In het dichtbevolkte Rwanda leeft 70 procent van de inwoners van landbouw. Maar door gebrek aan grond kunnen veel mensen lastig rondkomen. Eén gewas verbouwen is niet genoeg om een gezin te voeden.
Rwandese diaconessen trainen elk jaar 150 boeren en boerinnen op hun demonstratieboerderij. Ze leren hen veeteelt en groenten en fruit verbouwen met betere landbouwtechnieken. Na de training begeleiden ze de boeren in hun eigen dorp. Steeds meer ouders kunnen hun kinderen hierdoor gezonde voeding geven.

5 november: Pastoraat, met het oog op het einde. Pastoraat is iemand op zo’n manier zorg en aandacht geven dat hij of zij iets ervaart van geloof, hoop en liefde. Juist voor mensen die niet (meer) naar de kerk kunnen komen, is pastoraat belangrijk. De Protestantse Kerk ondersteunt allerlei vormen van pastoraat buiten de kerk, zoals bijvoorbeeld verpleeghuispastoraat.
Voor mensen in verpleeghuizen is de eindigheid van het leven een belangrijk thema. Een luisterend oor, en de juiste woorden van troost en bemoediging zijn op deze plek onmisbaar.

12 november: Voedselbank Wijk bij Duurstede. Gezinnen met een inkomen beneden het minimum in Wijk bij Duurstede en omstreken worden door de Voedselbank voorzien van een aanvullend en gezond voedselpakket. Omdat de Voedselbank afhankelijk is van donaties, steunen wij dit doel graag!

19 november: Colombia, sociaal bewogen predikanten. Het jarenlange gewapende conflict in Colombia heeft miljoenen mensen getraumatiseerd en verjaagd van hun vertrouwde plek. In deze context moeten predikanten hun pastorale en diaconale werk doen. In 2022 is Jeannet Bierman namens Kerk in Actie uitgezonden als docent praktische theologie aan de universiteit in Cali. Ze geeft cursussen aan de studenten en onderzoekt met hen wat er leeft in samenleving én kerk. Studenten kunnen op de Baptisten-universiteit praktische cursussen volgen die onder andere gaan over gezinspsychologie, jeugdwerk, conflictoplossing, vredesopbouw, contextueel bijbellezen, geloof in het dagelijks leven, pastoraat en diaconaat. Ook lopen studenten stage. Ze geven bijvoorbeeld in de havenstad Buenaventura aan de hand van bijbelverhalen een cursus persoonlijke vorming aan zestig jongeren uit een achterstandswijk. Ze leren de jongeren steviger in hun schoenen te staan om te voorkomen dat ze in de (drugs)criminaliteit belanden. Met deze praktische cursussen en stages rust Jeannet Bierman toekomstige predikanten toe om straks samen met hun gemeenteleden om te zien naar anderen.

26 november: Libanon, jongeren in achterstandswijk. In Bourj Hammoud, een overbevolkte en arme wijk in Beiroet, zijn de problemen niet te overzien. Gebrek aan goed onderwijs, werkloosheid, armoede en geweld ontnemen jongeren- Syrische vluchtelingen, maar ook de Libanese jeugd- elk perspectief op een betere toekomst. Jongerencentrum Manara in Beiroet vangt ieder jaar duizend kwetsbare tieners uit deze wijk op. Het centrum voelt voor hen als een tweede thuis: ze krijgen huiswerkbegeleiding, een vaktraining, psychosociale hulp of kunnen er terecht voor een partijtje tafelvoetbal of airhockey. Veel jongeren zijn door alle misère een doel in hun leven verloren. Het Manaracentrum biedt hen een veilige plek, ruimte om anderen te ontmoeten, tijd om met de Bijbel bezig te zijn, maar ook een opleiding waarmee ze praktisch aan de slag kunnen. Kerk in Actie steunt het werk voor kwetsbare jongeren in Libanon.

3 december: Oeganda, nieuwe kansen voor straatkinderen. Dit is de eerste zondag van de kerstcampagne van Kerk in Actie. De komende weken, tot aan Kerst, collecteren we elke week voor kinderen op de vlucht. Dit keer voor kinderen in Oeganda. In de Oegandese hoofdstad Kampala leven duizenden kinderen op straat. Veel van hen zijn weggevlucht van beroerde omstandigheden thuis. Ze gaan niet naar school en lopen risico op uitbuiting. Kerk in Actie werkt samen met drie Oegandese organisaties die deze kinderen opvangen en herenigen met hun familie in hun geboortedorp. Ze zorgen dat de kinderen daar weer naar school gaan of een vak kunnen leren. Ook doen ze er alles aan om te voorkomen dat nieuwe kinderen naar de stad trekken. Verzorgers leren hoe ze genoeg geld kunnen verdienen en voedsel verbouwen.

10 december: Myanmar, opvang voor jonge vluchtelingen. Door de langdurige conflicten in Myanmar zijn veel inwoners van dit Zuidoost-Aziatische land de grens met Thailand over gevlucht. In het grensgebied worden kwetsbare kinderen en jongeren opgevangen en krijgen ze verzorging en scholing. Kinderen zonder identiteitsdocumenten krijgen een geboortebewijs: zonder registratie bestaat een kind feitelijk niet, heeft het geen rechten en zijn de risico's op uitbuiting en misbruik groter. Kinderen worden bewust gemaakt van hun (mensen)rechten en zijn zo op de toekomst voorbereid.
 
17 december: Hulp en perspectief voor mensen zonder papieren. Volgens schattingen leven er in Nederland 30.000 migranten zonder verblijfsvergunning. Velen van hen zijn arbeidsmigranten, anderen zijn na een mislukte asielprocedure in Nederland gebleven, omdat ze niet meer terug kunnen. Mensen zonder papieren in Nederland mogen niet werken en hebben geen recht op sociale voorzieningen. Onder hen zijn ook minderjarigen. Kerk in Actie ondersteunt kerkelijke initiatieven die ongedocumenteerden helpen met advies en scholing, zodat ze perspectief krijgen op hun leven.
 
terug

Livestream

Via deze link kunt u onze diensten volgen via de livestream.

Agenda

Zondagsdienst, Eerste Advent, Dienst van Schrift en Tafel

zo 03 dec 2023 om 10:00

Zondagsdienst, Tweede Advent

zo 10 dec 2023 om 10:00

Kerstlichtjeswandeling

za 16 dec 2023

Zondagsdienst, Derde Advent

zo 17 dec 2023 om 10:00

Concert in Cothen

zo 17 dec 2023 om 13:00

Concert in Cothen

zo 28 jan 2024 om 13:00

Concert in Cothen

zo 03 mrt 2024 om 13:00

Concert in Cothen

zo 21 apr 2024 om 13:00

Collectes

Klik hier voor de collectes 29 oktober tot en met 17 december 2023.

Contact

Contact opnemen met onze gemeente?
info@protestantsegemeentecothen.nl.

Volg ons op

    
                            

Website

Heeft u tips, ideeën, suggesties voor deze website?
Mail naar de webmaster.